Ви тут
Головна > Світ > Які крупи найкорисніші?

Які крупи найкорисніші?

risЗ давніх-давен наші предки кидали зерна злаків у землю, старанно доглядали за угіддями, потому збирали врожай, щоб у кінцевому результаті отримати зерна, перемолоти на крупу. А далі готували поживні страви, зокрема, каші, щоб примножувати здоров’я і відновлювати сили.

Дієтологи давно визначили, що наїдки із цілого набору круп доречні як до сніданку, так і пообіді, і до вечері в якості гарніру, а також як самостійна страва. Сьогодні ми спробуємо з’ясувати, які крупи найкорисніші.

Крупи можна доповнювати овочами, фруктами, молочними продуктами, приправляти спеціями та додавати до них зелень. Також вони вдало поєднуються із м’ясом та деякими видами риби, тобто є багатофункціональними, а тому незамінними в куховарській справі.

На основі круп готують каші, супи, енергетичні сніданки і легкозасвоювані страви на вечерю. Вівсяна, гречана, манна, ячна крупа, а ще рис, просо, перловка… Додамо кілька видів круп на основі бобових − горохову та сочевицю − і отримаємо збалансований запас поживних речовин та укладений тижневий раціон для всієї родини.

Кожна із цих видів круп є скарбничкою корисних інгредієнтів, цілком придатна для дієтичного харчування задля лікування та профілактики переважно харчових і серцево-судинних недугів, бо крупи здатні зміцнити стінки судин і вивести холестерин з організму, налагодити роботу кишково-шлункового тракту та печінки.proso

Найпоширеніший злак, представлений у вигляді крупи − пшениця, але слід знати, що пророслою вона є корисніша за звичайну. На момент проростання злаку рівень вітамінів, а також стимуляторів росту і біологічно активних компонентів у ній вище у 10 разів.

Однією із найпопулярніших, а завдяки багатому вмісту заліза ще й однією із найкорисніших, є гречана крупа. Окрім заліза, гречка багата на магній та калій, а от глютену у ній немає, тому страви із гречаної крупи рекомендовані людям із підвищеним артеріальним тиском та діабетикам. Також не містить глютену (до уваги алергіків та діабетиків!) кукурудзяна крупа, споживаючи яку можна зменшити рівень холестерину, таким чином убезпечивши стінки кровоносних судин від шкідливих відкладень.

Покращити процес травлення і доповнити раціон білками та корисними вуглеводами здатні страви із проса, а королевою дієтичного столу завдяки вмісту унікальних амінокислот та корисної клейковини визнано вівсяну крупу.

Згадані переваги гречки, вівсянки та проса не в змозі потіснити рис − ще один злак, дуже важливий для людського організму. Споживаючи страви із рису, людина може нормалізувати обмін речовин, поповнити запас вітамінів Р, Е, групи В, позбутись шкідливих солей і поліартриту.

Якщо ж вести мову саме про неочищений рис, то дієтологи наводять такі переваги, як багатий вміст клейковини, каротину, тіаміну і фолієвої кислоти. Утричі більше, аніж у рисі, селену міститься тільки у перловій крупі. Її називають потужним антиоксидантом, цінують за поклади протеїну, мінералів і В-вітамінів.
Страви із усіх видів круп особливо смакують в холодну пору року, адже насичують організм складними вуглеводами, що прологовують відчуття ситості і зігрівають людський організм зсередини.

Підготувала Олеся Товт

Top