Ви тут
Головна > Світ > Який шоколад найкорисніший?

Який шоколад найкорисніший?

chocolateПояві солодкої спокуси і лікам від депресії європейці зобов’язані індіанським племенам Центральної і Південної Америки. Індійці споживали шоколад у вигляді рідини, називаючи «kakawa» і додаючи пекельну суміш меленого перцю чілі. Із розвитком мореплавства шоколад потрапив з Мексики до Європи, однак попервах ним смакували тільки аристократи.

До прикладу, солодким напоєм свій ранок звично розпочинали іспанські гранди. До 70 -х років XIX століття шоколад був тільки рідким, але вже у 1874 році англійська фірма «Фрай і сини» почала випускати шоколад у формі плиток. Розмаїття сучасних видів шоколаду, доступного усім верствам населення, складається із чорного, білого, молочного, пористого, з начинкою і без неї тощо.  Сьогодні ми спробуємо з’ясувати,

Дієтологи, попереджаючи про шкоду цього продукту в разі надмірного споживання, втім, не забувають підкреслювати і користь шоколаду. Приміром, какао-масло, основна складова шоколаду, сприяє виробленню гормону щастя − ендорфіну, а загалом шматок солодкого яства здатен поліпшити настрій і додати сил та енергії, позбутись втоми і проявів депресії.

Найкориснішим по праву вважається чорний шоколад, оскільки містить найменше домішок, натомість, залежно від виду, на 30-75%  складається із какао бобів. На користь темних сортів шоколаду свідчить і його вміст антиоксидантів, тому регулярне  вживання так званого гіркого сорту допомагає боротися з процесами старіння. Як не дивно, але темний шоколад захищає зуби від карієсу, найбільш дієво здатен допомогти  нормалізувати обмін речовин і уникнути застуди.

white-chocolateТемні сорти шоколаду в розумних дозах знижують тиск і рівень холестерину в крові, а какао, що входить до складу, попереджає виникнення серцево-судинних захворювань і тромбів. Білий шоколад менш корисний від темних сортів, оскільки містить багато сухого молока і цукру, а от какао зовсім мало. Натомість, завдяки низькому вмісту кофеїну, білий шоколад уподобали люди з підвищеним артеріальним тиском.

Як це не парадоксально, але шоколад у фокусі уваги і дієтологів, до прикладу, доволі популярною в жінок є шоколадна дієта. Косметологи також начувані про цілющі здатності какао-масла та какао бобів, то ж усілякі шоколадні маски та  обгортування залишаються в тренді процедур спа-салонів.

Знавці говорять, що окрім неперевершеного смаку, шоколад є відмінним афродизіаком. Від фахівців з краси та харчування не відстають і маркетологи, які  використовуючи на повну корисні властивості шоколаду, створюють нові види цього солодкого продукту. Одначе не без курйозів. Так, в Україні не так давно з’явилось «Сало в шоколаді», а кондитери Баварії успішно пропагують трюфелі «Пиво в шоколаді».

Підготувала Олеся Товт

Top